(+34) 971 699 200 / URGÈNCIES (+34) 971 690 116

On van els residus generats en les festes?

A les portes de rebre a ses Majestats els Reis d’Orient, us recordam algunes indicacions per separar i tractar correctament els residus que més solen generar-se en aquesta època de festivitats nadalenques. El primer consell que pot donar-se és reutilitzar o reciclar tot allò que sigui possible. Des del paper de regal fins a les llums i els ornaments nadalencs, que potser s’han fet al seu torn amb altres elements reciclats.
Segurament, el cartró que ha estat embalatge de diferents productes és el residu que més es produeix. Com ja sabeu, el contenidor blau és la seva destinació. Allà, cal dipositar-lo prèviament doblegat al seu interior, mai a fora a la via pública. Només si el contenidor blau està ple, podeu deixar el cartró al seu costat, sempre que estigui doblegat i lligat prèviament.
Quant al paper de regal, podeu guardar-lo per a pròxims regals si està en bon estat, i si no, dipositau-lo també al contenidor blau. Prèviament, haurem separat els llaços, brides i altres elements decoratius que, de no poder reutilitzar-se, van al contenidor groc -si són de materials plàstics- o al de rebuig. Si el regal està embolicat en cel·lofana o un altre material plàstic, també al groc.
Si us voleu desfer de joguines per a fer lloc a les que vos duran els Reis, recordau que hi ha associacions benèfiques que els recullen per a lliurar-los-hi a d’altres infants. Si les joguines estan deteriorades, dueu-les a la Deixalleria, però no les tireu al contenidor groc. Abans, comproveu si duen piles o bateries, per a retirar-les prèviament i dipositar-les també en el contenidor apropiat de la Deixalleria.
Un altre regal molt comú en aquestes dates és la roba. Si heu fet lloc en el vostre armari i us voleu desfer de roba usada, cercau un contenidor dels de Cáritas o de la Fundació Deixalles que tenim repartits als carrers de Calvià, o veniu a la Deixalleria a dipositar-la.
Quant a la roba que us regalen, què fer amb les etiquetes i amb els penjadors amb les quals sovint vénen? Les etiquetes de cartró van al contenidor blau; les de plàstic, al groc; i les de tela, que solen ser molt llargues i estar a l’interior de les peces, no es poden reciclar i van al contenidor de rebuig. Els penjadors també es reciclen en el contenidor groc.
També és possible que les llums nadalenques hagin acabat danyades i no puguin reparar-se. En aquest cas, la Deixalleria és la seva destinació. I mentre durin les festes, no oblideu apagar-les abans d’anar a dormir per estalviar energia. I quant a l’arbre de Nadal, tant si és artificial i no el podeu reutilitzar, com si és natural, porteu-lo a la Deixalleria.
Amb els menjars familiars i les trobades d’amistat, a vegades es produeix també molta deixalla relacionada amb el transport i conservació del menjar: safates de porexpan o suro blanc, safates de plàstic, bosses de plàstic, embalatges plàstics de tota mena, llaunes, embolcalls d’alumini, tetra-bricks, etc. Aquests materials han de dipositar-se en el contenidor groc dels envasos.
Encara que en el nostre municipi estem treballant per a fer aviat la recollida de residus orgànics, de moment només els recollim de forma diferenciada als hotels. Perquè us aneu familiaritzant amb aquesta separació, al futur contenidor marró aniran totes les restes de menjar (incloses peles d’ou, fruita seca i marisc), pòsits de cafè, infusions, torcaboques de paper bruts, suros, mistos, serradures i restes petites de jardineria com a fullaraca, plantes o rams de flors.
Si teniu jardí i voleu fer el vostre propi compost, podeu separar aquestes restes que acabem de descriure i venir a buscar una compostadora domèstica de les que regalam a la Deixalleria. No obstant això, quant menys menjar tirem, millor. El desaprofitament alimentari és un problema que s’arregla fent la compra amb una major consciència, aprofitant les sobres per fer noves receptes i congelant tot allò que sobri.
Un altre “residu estrella” en festes és el vidre, amb les tradicionals botelles de cava, vi i licor, que es dipositen en el contenidor verd, el famós iglú. Ara bé, si algun element de la vostra vaixella de cristall, porcellana o ceràmica es romp, no el tireu al verd, sinó al de rebuig, perquè en l’iglú només es recicla el vidre.

 

Share

Leave comment