(+34) 971 699 200 / URGÈNCIES (+34) 971 690 116
calvia-2000-aposta-per-laigua-regenerada

Calvià aposta per l’aigua regenerada

Calvià aposta per l’aigua regenerada com a alternativa a la potable en regadiu i usos urbans.

L’equip de govern del municipi de Calvià fa una aposta ferma per la utilització de l’aigua regenerada en determinats usos, com ara el regadiu agrícola, el reg en zones verdes i altres usos urbans. En aquest sentit, la depuradora de Bendinat, que en l’actualitat és l’única que disposa de sistemes de regeneració d’aigua, ja proveeix d’aigua per al reg de tot el Passeig de Calvià, i pròximament començaran les actuacions que dotaran d’aquests sistemes a les depuradores de Santa Ponça i Calvià, juntament amb l’extensió de la canalització que durà aquesta aigua a un major nombre de punts de reg.

Aquesta és una de les principals aportacions realitzades pel tinent d’alcalde de Calvià i president del Consell d’Administració de Calvià 2000, Andreu Serra, en la seva inauguració de la Jornada “La gestió del cicle urbà de l’aigua: reptes i propostes”, fòrum de debat d’àmbit nacional que ha tingut lloc el dia 16 de novembre a Calvià, a l’hotel Barceló Illetas Albatros.

La trobada ha ajuntat a experts nacionals en el cicle integral de l’aigua, com Francesc La-Roca, professor de la Universitat de València, i Luis Babiano, gerent de AEOPAS (Associació Espanyola d’Operadors Públiques d’Aigua) o Julia Martínez, directora executiva de la FNCA (Fundació Nova Cultura d’Aigua); a gerents d’empreses públiques d’aigua, com Emaya, Emser, Hidrobal i l’organitzadora, Calvià 2000; a consumidors, com Alfonso Rodríguez Sánchez, responsable de relacions institucionals de Consubal (Consumidors i Usuaris de les Illes Balears); així com a representants de municipis, com ara el batle de Puigpunyent, Biel Ferrà, o membres de l’Assemblea per Banyalbufar.

Francesc La-Roca ha exposat la necessitat d’abordar un canvi de model en la gestió de l’aigua, en l’actual context del canvi climàtic. Aquest canvi passaria pel rescat de la titularitat del servei de l’aigua, així com la seva universalitat, sostenibilitat econòmica, mediambiental i social; i ‘governança’, concepte referit a la participació de la ciutadania en la gestió.

Per la seva banda, la gerent de Emaya, Imma Mayol, ha explicat que, en la seva opinió, el pressupost destinat a la desaladora és “excessiu” –s’ha passat d’una despesa de 3 milions a un altre de 8,6 milions- i que “en els últims anys, s’ha anteposat la gestió econòmica a la sostenible, la qual cosa suposa un curt-placisme” que no es pot seguir mantenint.

El sistema de tarifes ha estat un altre tema tractat en la jornada. La majoria d’assistents ha conicidido en què poden ser un bon sistema de modulació de la demanda, sempre que estigui ben dissenyat. Rodríguez Sánchez, en canvi, es va mostrar poc favorable a un augment de tarifes i en canvi va apostar per introduir variables relacionades amb la renda a l’hora de calcular els preus finals.

 

Leave comment