(+34) 971 699 200 / URGÈNCIES (+34) 971 690 116

Es reforçen els serveis de recollida de rebuig i de neteja viària

La Policia realitza una vigilància especial de l’abandonament de residus en via pública.

L’enorme activitat turística i econòmica registrada a Calvià fora de temporada s’ha traduït en un increment de la generació de residus en el municipi, avaluat en un 9% durant el passat mes de març respecte a 2016, i en un 10% pel que fa al cartró recollit a l’oferta complementària per Calvià 2000.

Aquest augment ha provocat que l’empresa pública municipal Calvià 2000 hagi avançat el servei diari de recollida de la fracció cartró en “zones P” (primeres línies i adjacents), i hagi adelantat també el reforç dels seus serveis de neteja.

Concretament, des del dia 17 d’abril, el cartró es recull diàriament, dins d’uns horaris establerts a cada zona –especificats a www.calvia2000.es- mentre que el passat any la recollida diària va començar a realitzar-se a partir del 2 de maig.

Contractació de treballadors.

Quant a l’engegada de la novena ruta de recollida de rebuig, s’ha avançat un mes i mig respecte a 2016; concretament, aquest servei va entrar el 17 d’abril en funcionament, quan l’any passat ho va fer el 30 de maig. D’igual forma, s’han avançat els serveis de fregat, i de neteja d’esdeveniments i intervenció immediata.

Aquest augment en l’activitat de l’empresa ha suposat la contractació de 68 persones des del mes de gener d’enguany. A més, la setmana vinent tindran lloc les proves de selecció per a contractar a altres 60 persones, ja que la borsa de peons de l’àrea mediambiental de Calvià 2000 s’ha exhaurit aquest any molt abans de l’habitual.

D’altra banda, aquestes darreres setmanes s’ha detectat la proliferació de l’abandonament de caixes i embalatges de cartró, fora dels punts destinats a això o bé fora d’horari i sense doblegar-se en bales.

Vigilància especial de la Policia Local.

Per aquest motiu, a més de la campanya informativa entre comerços i establiments d’oci i restauració, la Policia Local de Calvià realitza un seguiment especial a les “zones P” centrat en el cartró en via pública fora d’horari, els fems en terra i fora del contenidor, així com els contenidors sense retirar després de les 10,00 h. del matí. L’objectiu és que es respecti l’ordenança i evitar una mala imatge del municipi.

Cal recordar que les infraccions per abocaments estan tipificades com a greus i molt greus, per la qual cosa als autors se’ls poden imputar sancions que s’eleven des de 901 a 45.000 € en el cas de greus, i de 45.000 a 301.000 € en el cas d’infraccions molt greus.

L’abandó de residus podria també violar la Llei 22/2011 de residus i sòls contaminats, que estableix multes, en el cas d’infraccions molt greus (abandó que suposi perill greu o dany a la salut de les persones, deteriorament greu pel medi ambient, residus perillosos o abocament en espais protegits), des de 45.001 fins a 1.750.000 euros.

Reunions amb comerciants i restauradors.

Entre els dies 24 i 27 d’abril tindran lloc a Peguera, Santa Ponça i Magaluf les reunions informatives, promogudes juntament amb les associacions empresarials amb les quals Calvià 2000 ha signat un conveni per a la gestió eficaç i eficient de la recollida de residus en Zones P del municipi per part dels generadors singulars no qualificats.

Aquestes entitats són l’Associació de Bars, Restaurants i Serveis de Calvià; l’Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turístics de Mallorca (Acotur); l’Associació Mallorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants; i l’Associació Balear d’Oci Nocturn i Entreteniment (Abone).

Fruit d’aquest acord, les entitats es comprometen d’una banda a fer difusió entre els comerços i establiments de les zones P, siguin associats o no, de la normativa municipal de gestió de residus i al seu torn servir de canal de comunicació i incidències entre els aquests i Calvià 2000. Entre d’altres aspectes, els comerços, restaurants i altres establiments estan obligats separar els residus per fraccions; a tenir els seus propis contenidors de fraccions, degudament identificats; i a treure’ls en els horaris especificats en el decret.

En aquestes trobades, es mostraran els efectes de l’abandonament de cartró i altres fraccions sense complir horaris i normes de presentació; se’ls recordaran els detalls d’aquesta normativa; i s’oferiran consells per a una separació i emmagatzematge més eficaç. Així mateix, se’ls comminarà a denunciar totes aquelles actituds incíviques que suposin deixar residus a la via pública.

Leave comment