(+34) 971 699 200 / URGÈNCIES (+34) 971 690 116
calvia-2000-38-actes-per-abandonar-residus-al-carrer

38 actes per abandonar residus al carrer

La Policia aixeca 38 actes per abandonar residus, abocar aigües o deixar cartró fora de lloc i horari entre gener i juny.

El departament d’Inspecció i infraccions de l’Ajutament de Calvià ha rebut, entre gener i juny d’enguany, 38 actes d’infracció aixecades per la Policia Local, per deixar residus on no hi ha contenidors, per abocaments d’aigües fecals, o per abandonar cartró fora del lloc i de l’horari permès en “zones P” o primeres línies.

En la seva funció de vigilància del compliment de l’ordenança municipal de recollida de residus, els agents de la Policia Local de Calvià investiguen les infraccions en matèria mediambiental. En ocasions, per iniciativa pròpia; d’altres vegades, després d’haver donat avís els operaris de neteja de Calvià 2000; o bé, després de rebre denúncies dels ciutadans del municipi.

Del total d’actes, tres actes s’han obert a causa d’abocaments d’aigües fecals per part d’establiments hotelers o comunitats de veïns; almenys dos s’han aixecat després d’haver comprovat l’autoria d’abocaments de residus en zones rústiques; i la resta d’actes han tingut lloc després d’investigar i comprovar l’abandó de cartró en la via pública, especialment en “zones P” (primeres línies de platja i limítrofes), de trastos al carrer, o per infraccions com deixar residus en llocs on està prohibit i/o fora de les hores permeses.

Aquestes dades han estat comunicats per Andreu Serra, primer tinent de batle de l’Ajuntament i president de l’empresa pública de recollida de residus, neteja i tractament d’aigües, Calvià 2000, després de la reunió de seguiment mantinguda amb els responsables de l’àrea mediambiental de l’esmentada empresa i amb l’equip de dinamitzadors municipals.

Millora en punts negres.

En aquesta trobada, s’ha fet balanç de la campanya informativa, iniciada al maig d’aquest any, mitjançant la qual s’ha posat en coneixement dels establiments comercials i de restauració de les zones P de Calvià la normativa que regeix la recollida de residus. La campanya ha consistit en la visita, porta a porta, als responsables d’aquests negocis, per part, primer, de representants d’associacions de restauració i comerç acompanyats per treballadors de Calvià 2000 i, posteriorment, per part dels mateixos dinamitzadors.

Les persones de l’equip de dinamització han pogut comprovar que els punts negres d’abandó de cartró i d’altres residus en zones P han millorat després de la campanya, de manera que es deixa menor volum de residus. Concretament, s’han visitat zones específiques en Palmanova i Magaluf –durant la campanya informativa, donant part a Policia, i després de la campanya- en les quals pràcticament ha desaparegut l’acumulació de cartró. No obstant això, la vigilància policial i veïnal ha de continuar, per seguir millorant la imatge del municipi.

En una segona etapa de la campanya informativa, s’ha intensificat la labor de vigilància de la Policia, així com les denúncies per part d’operaris de Calvià 2000 i de ciutadans anònims. Cal recordar que les infraccions per abocaments estan tipificades com a greus i molt greus, per la qual cosa als autors se’ls poden imputar sancions que s’eleven des de 901 a 45.000 € en el cas de greus, i de 45.000 a 301.000 € en el cas d’infraccions molt greus.

L’abandonament de residus podria també violar la Llei 22/2011 de residus i sòls contaminats, que estableix multes, en el cas d’infraccions molt greus (abandó que suposi perill greu o dany a la salut de les persones, deteriorament greu per al medi ambient, residus perillosos o abocament en espais protegits), des de 45.001 fins a 1.750.000 euros.

Share

Leave comment